Grappa is een druivenbrandewijn gemaakt in Italië, het Zwitserse kanton Ticino en San Marino. Er zijn verschillende soorten Grappa: Bos giovani (jonge Grappa): jongeren of witte Grappa onmiddellijk nadat gebotteld gedistilleerd of mogen in waterdichte tanks van staal, glas of glasvezels te staan. Deze grappa heeft een harmonieuze structuur, delicate geuren, een droge en aangename smaak. Cluster invecchiate (grappa leeftijd of geraffineerde): grappa geraffineerde rust een tijdje in houten vaten: 12 maanden voor de verfijnde versie, 18 maanden voor de zeer verfijnde versie, ook wel reserve. Het hout, waardoor het product gedestilleerd in contact met zuurstof, dat grappa is complexer karakter, waardoor het verschillende smaken in aanvulling op de oorspronkelijke smaak en maakt de kleur veranderen. De drums van de verschillende soorten hout en verschillende vaardigheden, geven kleur grappa tinten, variërend van stro geel, gouden en amber. Cluster aromatiche (geparfumeerd of op smaak grappa) om het product nog meer geurig te maken, is het bereik van aroma's is enorm. U kunt kruiden, specerijen of fruit, zoals munt, komijn, jeneverbessen, salie, eucalyptus, zoethout, bosvruchten en vele andere componenten ook een glas te vullen toe te voegen van grappa van medicinale, stimulerende en heilzame deugden. Cluster monovitigno di (mono-vine Grappa): Grappa kan worden gedefinieerd als mono- 85% druivendraf tot één wijndruivenras of poly wijnstokken indien de gebruikte rassen talrijker. De volgende druivensoorten, onder andere, worden gebruikt voor de productie van grappa: Amarone, Barbera, Barolo, Brunello, Sauvignon, Chardonnay, Dolcetto, Fragolino, Grignolino, Malvasia, Marzemino, Merlot, Müller-Thurgau, Muscat, Nebbiolo, Nosiola, Picolit Pinot, Prosecco, Ramandolo, Refosco dal Peduncolo rosso, Ribolla Gialla, Cabernet, Schiava, Schioppettino, Teroldego, Tocai friulano, Traminer, Verduzzo friulano.